Przeskocz do treści

Nietolerancje pokarmowe i ich przyczyny

Swego czasu były one problemem występującym sporadycznie. Dziś mówi się o nich coraz częściej, a lista osób zmuszonych do zmiany swej diety wydłuża się z każdym rokiem. Nietolerancje pokarmowe w coraz większym stopniu utrudniają nam życie. Dlaczego tak się dzieje? Jakie czynniki sprzyjają pojawieniu się takich problemów?

Nietolerancje pokarmowe to problem, który może mieć wiele przyczyn. Wśród tych czynników, które sprzyjają tego typu dolegliwościom, ważne miejsce zajmują czynniki dziedziczne. W wielu przypadkach to właśnie genetyka sprawia, że dana osoba nie jest w stanie poradzić sobie z pewnymi składnikami diety lub z popularnymi produktami spożywczymi. Nie należy jednak ograniczać problemów związanych z nietolerancją pokarmową do dziedziczenia. Czynników, które wpływają na takie problemy ze zdrowiem, jest przecież coraz więcej.

Co może się zatem okazać kolejną przyczyną problemów ze zdrowiem?

HIGIENA

Higiena, a raczej jej nadmiar. Choć może to wzbudzić wiele emocji, człowiekowi nadmierna troska o higienę nie zawsze wychodzi na dobre. Jeśli od najmłodszych lat mamy kontakt z bakteriami, nasz organizm uodparnia się na nie. Nadmierna troska o walkę z bakteriami, przejawiająca się m. in. zbyt częstym sięganiem po antybiotyki i substancje bakteriobójcze, sprawia z kolei, że naturalna odporność naszego organizmu spada. Efekt? Problemy ze zdrowiem, wśród których znajdują się również nietolerancje pokarmowe.

DIETA

Nietolerancja pokarmowa może być też skutkiem niewłaściwej diety stosowanej w pierwszych miesiącach życia dziecka. Jeśli dieta maluszka zbyt szybko zostanie urozmaicona różnymi dodatkami, można się spodziewać reakcji ze strony układu pokarmowego, który nie zdążył się jeszcze przygotować do zmiany nawyków żywieniowych. Czynnikiem, który może się przyczyniać do nasilenia problemów związanych z trawieniem poszczególnych pokarmów, może się tez okazać… zbyt duży wybór produktów spożywczych w sklepach. Teoretycznie spora różnorodność w diecie jest zalecana, jednak jeśli w krótkim czasie wprowadzimy do swej diety zbyt wiele nieznanych do tej pory produktów, możemy się spodziewać sporych problemów ze zdrowiem. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to nie tylko różnorodność, ale i zdrowy rozsądek. Chcemy zmian? Wprowadzajmy je powoli, a unikniemy wielu problemów.

ŚRODOWISKO

Największymi wrogami staje się jednak dla współczesnego człowieka przemysł i związane z jego rozwojem zanieczyszczenie środowiska. Aluminium, wszechobecna rtęć i inne zanieczyszczenia– oto czynniki, które maja negatywny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Substancje te trafiają do naszych organizmów wraz z wdychanym powietrzem, są też obecne w wodzie oraz w glebie, z której pochodzi tak wiele popularnych składników naszej diety. Coraz trudniej jest też znaleźć żywność, która nie została „wzbogacona” sztucznymi barwnikami, środkami aromatyzującymi lub konserwującymi. I choć dzięki nim żywność wygląda piękniej, jej spożywanie nie zawsze wyjdzie nam na dobre.